Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem nemanželské dítě z otcova prvního vztahu a mám jej uvedeného v rodném listě. Chci se zeptat, jak je možné, že jsem nebyla informována o jeho úmrtí - jde o chybu notáře? Nebo koho? Kam se mohu obrátit, abych zjistila, kdo je za to zodpovědný a případně, mám-li nárok na dědictví. Je to už delší doba, cca 7 let, co je otec mrtvý. Existuje nějaká "promlčecí doba" čili zánik mého případného dědictví nebo proč jsem nebyla kontaktována? Děkuji za pomoc.

ODPOVĚĎ:

Pravděpodobně jste nebyla kontaktována z důvodu, že po otci nezůstal žádný majetek. Pokud člověk zemře a nezůstane po něm žádný majetek, tak si notář zve na jednání pouze vypravitele pohřbu. Jako dědička máte právo na informace ohledně dědického řízení, takže byste se mohla informovat u soudu, v jehož obvodu otec před smrtí žil, který notář věc projednával, případně se přímo podívat do spisu, kde budou i protokoly o jednání a z nich bude vyplývat, jak dědické řízení probíhalo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.