Počet stránek ve webu: 43.148

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřel mi tchán, byl to nevlastní otec mého muže a švagrové. S manželovou matkou byl oddán 25 let a ta 2014 zemřela. Proběhlo tehdy dědické řízení, kde měl tchán vyplatit manželovi a jeho sestře nějaký podíl. To se nikdy nestalo. Nyní zemřel, bydlel v našem bytě a zařízení měl své. K tomu garáž a staré auto v hodnotě cca 20.000 Kč.

Jediný jeho pokrevní žijící příbuzný je synovec se kterým se setkal 2x v životě. Má můj muž a jeho sestra nějaký právní nárok na dědictví po nevlastním otci, který nevyrovnal dědictví po jejich matce? S nevlastním otcem nežili ve společné domácnosti. Děkuji Dorota.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je povinnost vyplatit Vašeho manžela a jeho sestru uvedena v usnesení o dědictví, tak musí Váš manžel a jeho sestra svou pohledávku přihlásit do dědického řízení po nevlastním otci. Tedy kontaktovat notáře, který dědické řízení po nevlastním otci řeší, doložit mu usnesení o dědictví po matce a požadovat, aby dědicové po nevlastním otci byli povinni pohledávku vypořádat. Váš manžel nemá nárok po nevlastním otci dědit, ale má právo z jeho majetku získat to, co měl zemřelý povinnost mu vyplatit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.