Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce cca 1980 se má matka rozvedla a v manželství byly dvě děti. Já (v té době 3 roky) a má sestra (v té době 4 roky). Mým zákonným zástupcem byla matka a sestry zákonným zástupcem byl otec. Matka se následně ještě vdala a z manželství má ještě jednoho syna. Nyní matka přišla s dotazem jak to bude s dědictvím až ona nebude.

Jestli budu dědit pouze já a můj bratr z jejího druhého manželství nebo i naše sestra, která měla za zákonného zástupce otce? Stejně to pochopitelně bude platit i v případě až nebude můj otec. Jestli bude dědit pouze sestra nebo i já. Osobně doufám, že to bude trvat ještě hodně let než tuto situaci budeme muset řešit a až na to přijde, tak se spravedlivě rozdělíme všichni tři sourozenci, ale slíbil jsem, že to ověřím.   Děkuji a přeji hezký den. Bernard.

ODPOVĚĎ:
V případě úmrtí rodičů dědí všechny jejich děti rovným dílem, bez ohledu na to, u koho byly děti v péči. A děti biologické a osvojené mají z hlediska dědění stejná práva. Pokud tedy máte dva sourozenci stejného otce, pak v případě úmrtí otce dědíte jen vy dva, pokud měla matka ještě další dítě, tedy má celkem tři děti, tak v případě její smrti dědíte všichni tři, a to všichni rovným dílem. Pokud ještě manžel matky žije, pak dědíte i s manželem, opět všichni rovným dílem, tedy každý čtvrtinu dědického podílu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.