Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Zemřela mi mamka a zůstal po ní rodinný dům. Já a má sestra jsme přímí dědicové. Jelikož se nemůžeme spolu na ceně domluvit, pozval se na ohodnocení baráku soudní znalec. Na zahradě si sestra postavila plechovou garáž, kterou používá jako skladovací prostor k svému podnikání a garáž si dala i do nákladů. Soudní znalec, ale tuto garáž započítal do znaleckého posudku.

Chtěla jsem se tedy zeptat, zda to jde, když je to prokazatelně její? Garáž si přece může rozebrat a vzít. Dále bych se chtěla zeptat, pokud by chtěla sestra prodat svůj podíl, zda to vůbec jde? Barák není dvougenerační, má pouze dole kuchyň a dva pokoje a nahoře je obyvatelná jen polovina půdy. Pokud by to šlo, jak by to vypadalo. Myslím ohledně bydlení, oprav a celkové údržby? Moc si to nedokážu představit. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud znalec ocenil i plechovou garáž, měl by v posudku jednoznačně stanovit, že garáž ale není součástí pozemku a patří jiné osobě, tedy není předmětem dědického řízení. Prodat svůj podíl sestra může, jedná se vždy o ideální spoluvlastnictví, tedy není konkrétně vyčleněno, co který spoluvlastník využívá, jednoduše spoluvlastníci mají práva a povinnosti k celku, omezené pouze spoluvlastnictvím druhého. Podíl vyjadřuje míru, kterou se spoluvlastníci podílí na správě společné věci. No a pokud jde o opravy, bydlení, údržbu, tak spoluvlastnictví, pokud se spoluvlastníci nedohodnou, s sebou nese vždy velké problémy, dohady, nakonec se hádající se spoluvlastníci většinou rozhodnou ke zrušení spoluvlastnictví a vyplacení, neboť spoluvlastnictví předpokládá, že se spoluvlastníci na sporných otázkách nějak shodnou nebo končí u soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.