Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Dědické řízení, dědíme. Bratr má exekuce, tak se chtěl vzdát dědictví ve prospěch nás. Advokát nás ale upozornil, že pokud se věřitelé nebo exekutor dozvědí, že dědil a i když se vzdal, mohou poté soudně jeho část dědictví vymáhat po nás. Což se nám po soudech nechce chodit. Pokud tedy toto nechceme máme mu ho nechat a půjde to na ty exekuce a to my nechceme.

Je nějaká možnost, aby jeho podíl nešel na exekuce? Kdyby se dědictví úplně VZDAL, tak by se to rozdělilo pouze mezi nás a tím pádem by to nešlo na ty exekuce? V tomto případě by neměli věřitelé možnost toto dědictví požadovat na splácení dluhu bratra? Nebo je vůbec nějaká možnost? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud již věc došla do dědického řízení, pak vůbec žádná možnost neexistuje. Jednoduše bratr musí dědit svůj podíl nebo musí být vyplacen a peníze musí použít na pokrytí dluhů. Jiná možnost neexistuje. Pokud by se věřitelé dozvěděli, že se bratr svého podílu vzdal (což se dozvědí), pak budou vyplacení podílu bratra, resp. vyplacení pohledávky požadovat po osobě, která místo bratra dědila.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.