Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj otec je s mou matkou rozveden. Otec má jinou ženu a děti. Půlku svého majetku přepsal na svou ženu a jeho zbylou půlku odkázal v závěti také na jeho manželku. Mám šanci se po smrti otce k dědictví nějakým způsobem dostat? Popřípadě, když jeho manželka zemře dřív než otec, tak jeho závěť bude zrušena a i já budu dědit stejně jako moji nevlastní sourozenci?

Nebo co se, se sepsanou závětí stane? Přeci mě nemůže jen tak z dědictví vynechat. Není důvod k mému vydědění a závěť byla sepsána u notáře. Děkuji mnohokrát, Darina.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud Vás otec nevydědil nebo vydědil, ale pro vydědění nejsou zákonné důvody, budete dědit tzv. povinný díl. Tedy majetek, který odkázal manželce, se bude dělit tak, že všechny jeho biologické či osvojené děti musí dostat alespoň - zletilé 1/4 a nezletilé 3/4 - toho, co, by dědily, kdyby závěť sepsána nebyla. Pokud by závěť sepsána nebyla, pak se dělíte ze zákona o dědictví s jeho manželkou a dětmi tak, že všichni máte rovný díl. Nevím, kolik má otec ještě dalších dětí, ale i když sepsal závěť, budete dědit čtvrtinu podílu, který byste dědila, kdyby závěť nesepsal. I pokud byste byla vyděděna, musí Vás notář po úmrtí otce kontaktovat a pozvat na první projednání, kde se můžete vyjádřit, zda s vyděděním souhlasíte nebo se budete domáhat neplatnosti vydědění prostřednictvím žaloby oprávněného dědice u soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.