Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Se svojí nynější manželkou jsme žili 25 let (1996-2021) v partnerském vztahu, každý máme své finance na svém bankovním účtu, má manželka má i ve vlastnictví byt, který je vedený na její jméno. Nyní jsme uzavřeli manželství a chtěl bych vědět, jak by se postupovalo v případě mé smrti.

Mám syna a chtěl bych, aby její majetek (účty na její jméno i byt) nebyl zahrnut do dědictví. Podotýkám, že i nyní, po uzavření sňatku, žijeme odděleně a i finance spravujeme každý zvlášť na svých účtech. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Majetek, který manželka nabyla před manželstvím, by vůbec nebyl předmětem dědictví po Vás. To by byl pouze majetek, který byste nabyli v průběhu manželství do SJM, tam by polovina majetku zůstala pozůstalému manželovi a o druhou polovinu by se dělil manžel a biologické či osvojené děti, každý rovným dílem. Pokud byste se zcela chtěli vyhnout jakýmkoliv komplikacím s majetkem, doporučila bych u notáře sepsat notářským zápisem tzv. režim oddělených jmění. Znamenalo by to, že i po sňatku žádný majetek do SJM nenabýváte a hospodaříte se svým majetkem každá sám dle svého vlastního uvážení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.