Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat, jestli je možné zatajit v dědickém řízení přímé pozůstalé (dcery). V neděli (31.10.2021) nám zemřel otec, nebyli jsme spolu sice v kontaktu, zlobil se na nás, že jsme prodali dům, který postavil společně se svými rodiči. Jeho nová žena se úspěšně snažila ho od nás totálně odříznout. Sdělila nám, že nás vydědil.

Že byl v nemocnici nám ani neřekla, ani že zemřel. Dozvěděly jsme se to úplnou náhodou. Nenechala udělat ani poslední rozloučení, prostě vůbec nic. Nebude mít ani hrob, prý si urnu nechá doma a nepustí nás dovnitř, že si svíčku máme zápálit doma. Je možné, aby nás v řízení zatajila? Jestli nás opravdu vydědil, chci slyšet od právníka.

 

ODPOVĚĎ:
Podle NOZ a zákona o zvláštních řízeních soudních musí notář na první řízení pozvat všechny dědice, i vyděděné. Z centrální evidence obyvatel notář všechny neopomenutelné dědice zjistí. Tedy dle mého názoru není možné, aby notář ostatní i vyděděné dědice nepozval jen z důvodu, že je někdo zatajil, notář si okruh dědiců zjišťuje sám. U soudu, v jehož obvodu otec žil před smrtí, musí být veden dědický spis a z něho lze zjistit, který notář dědické řízení vede. U něj pak můžete zjistit podrobnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.