Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám babičku, která měla dvě dcery, moji mamku a tetu. Moje mamka před lety zemřela, já mám ještě sestru. Babička je vlastníkem bytu a zdravotně už na tom není dobře a bydlí v domově pro seniory s Alzheimrem. Teta byt vyklizi a mají už nějakého poradce, že byt chtějí do budoucna prodat a moje otázka je.

Byt po smrti babičky zdědí pouze moje teta, když naše mamka už nežije nebo půlku bytu teta a my se sestrou tu druhou půlku? Pokud máme po smrti babičky nárok na byt i my, se sestrou? Může teta byt prodat i teď když babička žije, třeba na základě nějakého zmocnění, když má babička Alzheimerovu nemoc nebo na to nemá právo dokud babička bude žít? Děkuji Františka.

 

ODPOVĚĎ:
V případě úmrtí babičky po ní dědí její děti, každé rovným dílem. Pokud některé z dětí nežije, dělí se o jeho podíl jeho děti. Tedy v případě úmrtí babičky bude polovina bytu tety a druhá polovina Vaše a sestry. Pokud má babička Alzheimera, tak teta byt prodat nemůže, neboť vlastníkem je babička, která ale už není ve stavu svéprávnosti. Tedy převod na třetí osobu by byl neplatný. Babičce by v takovém stavu ani neměl nikdo ověřit podpis. Pokud by se tak přesto stalo, můžete podat žalobu o neplatnost takového převodu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.