Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám vdanou dceru. Ještě před manželstvím jsme jí darovali byt, užívání máme ošetřeno věcným břemenem. Vztahy máme v pořádku, z její strany nečekáme nic špatného. Dcera má jedno dítě. Čeká ji závažná operace a má trochu starost, že by se mohlo něco špatného stát. Uvažuje o tom, nechat sepsat závěť, a to tak, aby nedědil její manžel, ale byt připadl pouze chlapečkovi s tím, že do jeho zletilosti bychom byt užívali a spravovali pouze my.

Aby do ničeho nemohl zasahovat její manžel. Je to možné? Není si jistá, jak by se zachoval vůči nám. Další věc je ta, že se dozvěděla, že rodiče jejího manžela mají vysokou půjčku na opravu domku (přes milion korun) a ve svém věku nebudou schopni dluh zaplatit, i kdyby žili ještě dvacet let. Takže manžel a jeho sestra jednou budou dědici - dlužníci. Může to nějak ohrozit majetek mé dcery a jejího chlapečka? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud má dítě oba zákonné zástupce, bohužel závětí nelze druhého zákonného zástupce vyloučit ze správy nemovitosti dítěte. Už jsem pár takových závětí viděla, nicméně postoj soudů je zatím takový, že závěť je v části, kde je ustanovena jiná osoba jako správce, neplatná. Tedy manžela nelze závětí ze správy majetku dítěte vyloučit. Pokud mají rodiče manžela půjčku, pak samozřejmě jejich syn - tedy manžel Vaší dcery - může zdědit jak aktiva, tak pasiva. Majetek Vaší dcery a jejího syna to ale nijak ovlivnit nemůže, pouze v případě, že by se manžel zachoval protiprávně a např. by synovi z jeho majetku po dobu jeho nezletilosti nějak ukrajoval, pak by se syn, až zletilosti nabude, mohl po otci domáhat způsobené škody, případně vrácení zpronevěřených finančních prostředků.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.