Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou jsme si koupili rodinný dům (za manželčiny peníze, prodala svůj velký byt). Manželka má z prvního manželství 3 děti, já nemám děti žádné. V katastru jsme zapsáni oba, každý máme nárok na polovinu domu. Manželka má obavu, že po mé případné smrti by si mohl můj bratr nárokovat moji polovinu.

Je to opravdu tak a nebo budou dědit jen děti mé manželky? A pokud by opravdu dědil můj bratr, tak co mám udělat, aby tomu tak nebylo.   A ještě k tomuto dědickému tématu mám dotaz. Já mám dva menší byty, které jsou psány na mě. Jeden jsem si koupil ještě za minulého režimu a druhý jsem dostal jako dědictví od rodičů. V případě mé smrti by automaticky dědila manželka a nebo by dědil i bratr? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud máte manželku a bratra, pak v případě Vašeho úmrtí bude dědit pouze manželka. Situace je řešena v občanském zákoníku, konkrétně § 1636,
Druhá třída dědiců: " (1) Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele. (2) Dědici druhé třídy dědí stejným dílem, manžel však vždy nejméně polovinu pozůstalosti."
Dále pak § 1637 Třetí třída dědiců:
" (1) Nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí ve třetí třídě stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele. (2) Nedědí-li některý ze sourozenců zůstavitele, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti."
Z uvedeného tedy vyplývá, že pokud již nemáte rodiče, tak manželka bude po Vás dědit vše, tedy i ony dva byty a bratr nebude dědit nic.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.