Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala co můžeme udělat a jaké máme možnosti, když paní, kterou si otec bral asi půl roku před smrtí, tedy už manželka, těsně před smrtí našeho otce, kdy byl těžce nemocný a byl v nemocnici, vybírala z jeho účtu hotovost a posílala si i na svůj účet otcovi finance. Dokonce v den smrti otce si na svůj účet zaslala z jeho účtu 5.000 €.

Až mu na účtu nezůstalo téměř nic. Toto nepřiznala ani v rámci prvního dědického řízení. Na vše jsme přišli z otcových výpisů z banky, o které jsme požádali paní notářku. Jelikož jsme tušili že něco podobného nastalo. Manželka samozřejmě nepřiznala tyto nemalé částky do dědictví. Nyní budeme mí druhé řízení po skoro 2 letech od otcova úmrtí. Dědické řízení se odehrává na Slovensku. Velice děkuji za odpověď. S vřelým pozdravem Daniela.

 

ODPOVĚĎ:
Notář řeší pouze sumu dědictví ve stavu, jak je v okamžiku úmrtí. Pokud tedy došlo k vyvádění prostředků otce tak, aby nebyly součástí dědictví, pak byste mohli podat k soudu žalobu o určení, že předmětem dědictví jsou i tyto finance. Dědické řízení by pak bylo přerušeno a vyčkáno výsledku soudního řízení. Notář by pak byl povinen respektovat soudní rozhodnutí a ony finance do dědictví buď pojmout nebo nepojmout.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.