Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Lze zrušit uzavřenou dohodu o vypořádání rozdělení pozůstalosti ve věci dědictví (vydané samotným notářem)? Zjistili jsme, že rozdělení pozůstalosti je silně podhodnocené a není spravedlivě rozdělené. Lze to nějak pozastavit či zrušit? Další otázka je, že na pozemky nebyl stanoven odhad odhadcem a odhad provedl samotný notář?

Má na to právo? Běží nám 14 denní lhůta pro možnost odvolání, tak zvažujeme, zda je nějaká šance uspět ke zrušení tohoto rozhodnutí (jestli je to možné). Notář nás ani na tento fakt neupozornil sdělil nám pouze, že se s tím nic už nic nedá dělat, když je to podepsané. Další věc je ta, že druhá strana už pozemky se snaží prodat aniž by byl proces dokončen a údaje přepsány na katastru. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud již byla dohoda do protokolu uzavřena, je platná. Pokud všichni dědicové souhlasí se stanovenou cenou pozůstalosti, není notář povinen zadávat znalecký posudek. Prodej nemovitostí není možný, dokud není nový vlastník v katastru zapsán, katastr by takovou kupní smlouvu ani nezapsal a vlastnické právo na kupujícího nepřevedl. Proti usnesení o dědictví se samozřejmě odvolat můžete, ovšem pokud jste dohodu dobrovolně uzavřeli, odvolání nebude pravděpodobně úspěšné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.