Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žijeme s partnerem jako druh a družka (nejsme manželé), oba jsme rozvedení. Dostavěli jsme rodinný domek, který i s pozemkem vlastníme každý 1/2. Na dům i pozemek máme půjčku na 20 let. Oba máme děti z prvního manželství (partner 17 a 20 let, já 13 a 16 let). Kdyby se jednomu z nás, nedejbože, něco stalo, musel by ten pozůstalý jeho děti vyplácet?

Nebo by se jeho půlka jen přepsala na jeho děti? Jde to nějak právnicky dopředu ošetřit? Byla by situace jiná, kdybychom byli manželé? Děkuji za odpověď. Uršula.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud by se s kterýmkoliv z partnerů něco stalo, tak jeho polovinu dědí jeho děti. Není nutné je vyplácet, jednoduše by se děti staly spoluvlastníky domu. Pokud byste byli manželé, pak by ona polovina nebyla dělena pouze mezi děti, ale mezi děti a manžela rovným dílem. Tedy dědický podíl dětí by se o něco zmenšil. Řešit již za života to lze závětí, kdy dědický podíl lze závětí zkrátit u zletilých dětí na čtvrtinu jejich podílu a nezletilých tři čtvrtiny. Zbytek by pak mohl partner odkázat druhému partnerovi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.