Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěl bych se zeptat na možnosti řešení dědictví (závěti). Otec, má 2 potomky, vlastní dům. Dcera bydlí v zahraničí s matkou od svých 6 let, nemovitosti tedy neužívá 14 let (2006-2020), syn bydlí v nemovitosti 30 let. Je nějaká možnost, jak řešit situaci, když se otci něco stane, aby měl na nemovitost právo pouze syn, který tam bydlí a aby mu sestra nemovitost neprodala?

Dá se nějak právně podložit třeba to, aby dcera nebyla vyděděna tím, že by syn dal určitou částku (třeba 300.000 Kč) sestře, jako vyplacení? Nebo musí být částka vypočtena dle případného podílu a ceny nemovitosti? Šlo by tedy zařídit, že by syn vložil na učet 300.000 Kč a tím by byla sestra z nemovitosti vyplacena? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Situace by byla řešitelná pouze tím, že by se dcera zřekla dědictví po otci. Musí to být ale učiněno u notáře i za přítomnosti otce. Tedy mohla by se dědictví zříct a stvrdit, že obdržela určitý obnos. Tím by nemovitost pak po smrti otce přešla na syna. Nebo by musel otec sepsat závěť, že dům zdědí syn, který na vypořádání dceři vyplatí určitou částku. Toto jsou asi nejtransparentnější řešení věci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.