Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Ráda bych věděla která z variant je lepší. nemocná maminka, kterou mám v domácí 24 hodinové péči, dostala příspěvek na kompenzační pomůcku - auto. Zakoupila ho. Toto auto po jejím úmrtí bude součástí dědického řízení. Pokud žije, nesmí s ním nakládat tak, aby mi ho darovala už nyní.

Jsme dvě dědičky ze zákona, ale ona chce, aby pro případ její smrti zůstalo auto mně a zároveň nechce, aby o tom věděla její druhá dcera - dědička, která se o ní nestará. Závěť nemá sepsanou, vše ostatní, hlavně úspory chce, abychom dědily podle zákona rovným dílem.   Prosím tedy jaká forma zápisu /závěť nechce sepisovat/by byla nejvhodnější, nenapadnutelná v dědickém řízení a hlavně uskutečnitelná bez souhlasu - přítomnosti její druhé dcery. Bojí se že by měla zle. Děkuji za radu, laikovi srozumitelnou. Erika.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě by se jednalo o tzv. odkaz (§ 1594 a násl. NOZ), tedy maminka by Vám odkázala vozidlo a vše ostatní by bylo děděno se sestrou na půl. Ale i odkaz je třeba sepsat písemně, nevím, zda mamince jde o to, že nechce sepisovat listinu pod pojmem závěť nebo nechce sepisovat vůbec žádnou listinu. Pak by i odkaz byl problém a neměla byste tedy žádnou zákonnou možnost, jak získat jistotu, že vozidlo skutečně dostanete. Pokud jde ale o to, že maminka jen nechce, aby sestra cokoliv podepisovala, pak odkaz zřídit může a ani Váš podpis se k tomu nevyžaduje. Pro co nejlepší formulaci bych ale doporučila navštívit notáře, neboť notáři se v dědickém řízení pohybují nejvíce a nejlépe znají obsah listin, které lidé v dědickém řízení sepisují.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.