Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Několik let jsem měla v pěstounské péči 2 děti. I po 20 letech mi je děvče velmi blízké. Mám s ní daleko lepší vztah než se svým jediným potomkem. Na rozdíl od něj se o mě zajímá, navštěvuje mě a v případě potřeby mi pomáhá. Je pro mě jako vlastní dcera. Ráda bych proto, abych ji mohla přenechat aspoň část majetku (můj dům a okolní pozemky).

Je nutné toto dítě jako dospělé adoptovat, aby nemusela platit 15% daně z příjmu? Na takovou částku by neměla peníze a musela by dům prodat. Nebo existuje jiná cesta? Můj vlastní potomek má svůj vlastní dům a zbylo by na něj zhruba stejně majetku, ale dá se očekávat, že mu po mé smrti nevydrží dlouho.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud chcete této ženě dát část svého majetku za života a není příbuzná, je pravdou, že by musela hradit daň z příjmu, event. po Vaší smrti totéž. Nejideálnější varianta je skutečně osvojení, pak by byla ode všech poplatků osvobozena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.