Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Před rozvodem (cca 20 let) jsme si s manželkou koupili parcelu. Do dneška jsme oba spolumajitelé stejného podílu. Chtěl bych svůj podíl darovat svým zletilým dětem, se kterými se nestýkám, s tím, že jsou tímto naše vzájemné majetkové vztahy vyrovnány, a že se v případě mé smrti vzdají dědictví.

Pokud bude bývalá manželka souhlasit, navrhuji parcelu prodat a utržené peníze za stejných podmínek mezi děti rozdělit. Je moje představa reálná? Pokud existuje na podobný případ formulář, prosím o jeho zaslání. Děkuji za radu. Ladislav.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud máte majetek stále evidovaný jako SJM, můžete dětem polovinu přepsat darem, ale musíte katastru doložit i rozsudek o rozvodu. U notáře byte pak měli s dětmi sepsat dědickou dohodu, ve které si nastavíte, jak by to bylo v případě Vaší smrti, event. sepsat zřeknutí se dědictví, ale zdůrazňuji, toto musíte učinit jen u notáře. Pokud jde o podíl manželky, tak tam kroky zase musí činit ona samostatnou smlouvou. Žádný formulář na uvedené neexistuje, musíte sepsat darovací smlouvu, dědictví řešit u notáře a manželka podle toho, co bude chtít se svým podílem udělat, využije např. kupní smlouvu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.