Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V roce 2015 se rodiče rozhodli napsat byt, ve kterém bydleli, na mého bratra. Dali mi tehdy k podepsání darovací smlouvu, na které bylo psáno, že jsem obdržel 150.000 Kč od matky a 150.000 Kč od otce. Je tam věta, že dar je účelový a je náhradou za vzdání se budoucího majetkového podílu na byt. Peníze jsem obdržel.

Smlouvu jsem tehdy podepsal z obavy, že když to neudělám nedostanu zřejmě nic. Rodiče během pěti let zemřeli a já mám jít k notáři. Rád bych věděl, jestli se dá smlouva nějak napadnout. Přece jen bratr obdržel byt, který má desetinásobnou cenu, jak můj podíl. V katastru nemovitostí je psán jako vlastník bratr a otec, který nedávno zemřel. Závěrem chci dodat, že bratr na darovací smlouvě nijak nefiguruje, ani tam není psáno, že jsem se podílu vzdal v jeho prospěch. Také jsem nikdy nesplňoval podmínky pro vydědění, vztahy jsme měli vcelku dobré, prostě jen měli bratra raději. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:

Darovací smlouva, která vyžaduje protiplnění, není darovací smlouvou. Dle mého názoru tedy Vámi podepsaná listina není platná. Jediným dokumentem, kterým byste se mohl za života zůstavitele vzdát dědictví, je tzv. zřeknutí se dědictví za života zůstavitele - to ale musí být uzavřeno notářským zápisem nebo vzdání se dědictví v rámci dědického řízení ve prospěch druhého dědice. Dle mého názoru byste tedy měl dědit svůj dědický podíl bez ohledu na to, jakou listinu jste kdysi podepsal.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.