Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Můj tatínek (narozen 1944, zemřel 1974) a jeho sestra, čili má teta (narozena 1937) mají ve svých křestních listech kmotra, který je nezvěstný od konce války. Nyní jsme s tetou zjistili, že tento kmotr je vedený v seznamu neznámých vlastníků pozemků. Podle jména a místa je jisté, že je to on.

Je možné nebo má smysl v takovémto případě zahájit dědické řízení o získání těchto pozemků? Je podle zákonů možné že zmíněné pozemky by mohla dědit má teta a já, když je k nám vlastník ve vztahu kmotr? - tety kmotr a ke mně kmotr mého tatínka? Jak píši výše, tento kmotr je od konce války nezvěstný a žádnou rodinu po sobě nezanechal. Je vůbec možné hlásit se k majetku kmotra, který je uveden v křestním listu? Předem děkuji za zprávu.   Žaneta.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nejste s kmotrem příbuzní v linii přímé či vedlejší, tak nejste dědici. S osobou kmotra dědické právo nepočítá, hovoří pouze o příbuzných - pokrevních či z titulu osvojení. Pokud tedy kmotr nebyl současně i příbuzný, nemá cenu se k dědickému právu hlásit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.