Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2017 nám zemřel tatínek, který před smrtí sepsal závěť, že vše odkazuje mamince a po smrti manželky dědictví odkazuje svým dcerám. My se sestrou jsme se zřekly dědictví ve prospěch maminky. Maminka teď v červnu 2020 zemřela. Dědické řízení již probíhá. Nyní jsem od notářky obdržela dopis, že musím u Obvodního soudu podat žádost o zahájení řízení o nabytí pozůstalosti.

Notářka mi sdělila, že taťka založil svěřenecký fond ve prospěch svých dcer. Žádost jsem podala, u soudu a na podatelně mi sdělili, že se s tím ještě nesetkali a nevědí co s tím. Vůbec netuším a nikdo mi to ani nevysvětlil o co se jedná a co to pro nás znamená. V notářském zápisu po tatínkovi žádný doklad ani papír, že to založil není, jen ta závěť. Prosím o co se vůbec jedná a jak dlouho trvá takový soud? Mockrát děkuji za odpověď, s pozdravem Eva.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud otec založil svěřenský fond, pak tento může být zrušen jen uplynutím doby, na kterou byl sjednán, splněním účelu, pro který byl sjednán nebo rozhodnutím soudu. Svěřenský fond je institut založený Občanským zákoníkem účinným od roku 2014, proto se jedná o poměrně nový institut a soudy mohou v řešení věci tápat. Notář by Vám měl sdělit podrobnosti ohledně svěřenského fondu, nicméně pokud byste jej chtěli zrušit, měli byste k soudu podat návrh na zrušení a vyplacení dědictví a zdůvodnit, proč to takto požadujete po soudu řešit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.