Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Babička chce před smrtí nějakým způsobem zajistit, aby její byt byl můj. Defacto chce stoprocentně vydědit svou dceru - moji matku. Matka sourozence nemá. Já 1 sourozence mám, kdy máme společnou právě pouze jen matku. V úvahu připadá dědictví, poslední vůle je napsaná. Babička se bojí, že poslední vůle je z její strany napadnutelná, potažmo i mým bratrem.

A to babička nechce, dá se tomu vyhnout? Další možností jak to je převod vlastnického práva přímo na Katastru nemovitostí, což ale vyžaduje jako přílohu Darovací smlouvu. Návrh na Vklad do katastru se mi podařilo vyplnit, ale Darovací smlouva se mi zdá složitá, neumím přesně vypsat co vše je součástí darovaného bytu. Z důvodu možných chyb se obávám zamítnutí požadavku na vklad katastrem nemovitostí. A s tím spojené vyšší náklady -kolky na katastru při opakované žádosti o Vklad, případně poplatky za právníka. Dá se to řešit bez zbytečných nákladů, elegantně a rychle? Děkuji. Helena.

 

ODPOVĚĎ:
Závěť bych v daném případě nedoporučovala, protože v takovém případě by babička musela svou dceru - Vaši matku vydědit nebo jí přenechat aspoň povinný díl, což by v daném případě byla čtvrtina dědictví, pokud má babička jen jednu dceru. Doporučuji tedy spíše věc vyřešit darovací smlouvou. Pokud se jedná o byt, doporučila bych investovat do právníka, protože specifikace bytu je skutečně velmi složitá a pokud ji dobře nenapíšete, pak katastr vklad neprovede a poplatek katastru propadne. Seznam advokátů, na které se lze obrátit, najdete na www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.