Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

S přítelem jsme 2019 koupili chatu, žijeme spolu 10 let (2010-2020) v jedné domácnosti. Přítel má dospělou dceru a já jsem bezdětná. Platíme společně úvěr a děláme i postupně rekonstrukci, každý něco ze svých peněz a výdaje si zapisujeme kolik kdo co zaplatí. 2020 navíc prodáváme MŮJ byt a budeme se stěhovat na chatu, kde budu mít trvalé bydliště.

Poté některé peníze z prodeje bytu půjdou také na rekonstrukci. Nyní půjdeme na katastr nemovitostí ČR zapsat mě jako spoluvlastníka a první můj dotaz je, jestli darovací smlouvou se vyhneme daním, nebo tam stejně nějaké poplatky budou? Další věc, která mě trápí, že pokud by přítel zemřel a tím myslím teď v brzké době, kdy ještě není chata splacena, tak co by se stalo? Musím chatu prodat vyplatit úvěr a zbytek peněz podle odhadu se rozdělí mezi přítelovo dceru a mě? Jde o mi o to, že v tom případě bych neměla ani na koupi bytu pro sebe. Prosím poraďte jak nejlépe to ošetřit, pokud to tedy vůbec jde. A za třetí jde právně udělat smlouvu, že v případě naopak mojí smrti bude vše přítele? Je to moje vůle a nevíme, zda je to možné. Také jsme uvažovali o sňatku, jestli by také potom nebylo vše jednodušeji řešitelné pro oba dva. Děkuji moc za odpověď. Kamila.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě by pro vás oba byl nejvýhodnější sňatek. A to jak z hlediska darování, tak dědictví. V případě darování totiž nejste chápáni jako příbuzní a museli byste platit daň z darování. Pokud byste byli manželé, neplatíte nic. Pro případ úmrtí přítele je pro Vás situace úplně nevýhodná, protože pokud má on dceru a nesepsal by závěť, kde jí odkáže jen její povinný díl, dědila by úplně vše a Vy nic. V první dědické skupině totiž dědí děti a manžel. Takže opět výhodnější, abyste uzavřeli sňatek. Pokud jde o případné vypořádání chaty a hypotéky, záleželo by, zda by přítel sepsal závěť či nikoliv, každopádně byste ale musela počítat s tím, že byste musela jeho dceru vyplatit. V případě Vaší smrti, pokud nemáte děti, můžete sepsat závěť, ve které vše odkazujete příteli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.