Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

U sourozenců platí rovnost mezi "vlastními a nevlastními" (tj. se společným jedním rodičem). Platí totéž při dědictví v 6 tř. u sestřenic a bratranců? Mám dědit po bezdětné vlastní sestřenici, (jediné dceři nežijícího bratra mého otce), ale mám i „nevlastní“ sestřenice (a bratrance) - dědeček se znovu oženil a můj otec měl další sourozence, které měl můj děda s druhou manželkou.

Tyto generace již nežijí, pouze jejich děti -tedy já a mé sestřenice a bratranci (" po dědovi "). Mají též zákonný nárok (nestýkáme se, nemám ani kontakt na ně)?

 

ODPOVĚĎ:
Zákon nestanoví, jaký nárok mají plnorodí a polorodí příbuzní a čeká se až na aktuální judikaturu. Odborníci se ovšem kloní k názoru, že plnorodí i polorodí sourozenci - analogicky to lze vztáhnout k na bratrance a sestřenice - mají nárok stejný, tedy v souvislosti s vaším dotazem děti uvedených generací mají také zákonný nárok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.