Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

58 letý přítel má z předchozího vztahu 23 letého syna. 2017 se rozvedl a zanechal veškerý společný majetek bývalé manželce (rodinný dům v Praze 5 v hodnotě cca 10.000.000 Kč). Z jejich 35 letého vztahu odešel s osobními věcmi, osobním automobilem v hodnotě cca 200.000 Kč a s akciemi ve výši cca 100.000 Kč.

Nyní jsme na hypotéku (vše je ve jmění přítele) zakoupili rozestavěný dům za Prahou v hodnotě 4.300.000 Kč. Na další úpravy domu jsme uzavřeli smlouvu o půjčce ve výši 2.000.000 Kč ze strany příbuzných, kterou chceme splatit prodejem bytu v Praze 4, který vlastním od r. 2011. Máme spolu 7 letého syna. Lze zákonným způsobem smluvně ochránit nově nabitý majetek tak, aby v případě jakékoli nehody nás obou (spíše tedy přítele) zůstal majetek našemu synovi, případně nám oběma (myslím syna a mou osobu) a nikoli prvnímu synovi, který má jistotu v nabití nemovitosti v Praze 5 z předchozího vztahu? Vztahy má přítel s ex manželkou velmi vypjaté a s prvním 23 letým synem jsou vztahy v podstatě normální. Nerada bych po prodeji svého bytu  /tím pádem se budu podílet na nově nabitém majetku zhruba oněmi 2 - 2.500.000 Kč, které jsme si smluvně zapůjčili od příbuzných/ čelila jakémukoli finančnímu vypořádání a rozdělení polovinou hodnoty nově nabitého majetku. Předpokládáme, že po dokončení této nově nabité nemovitosti za Prahou bude mít její finální hodnotu něco kolem cca 7.000.000 Kč - pro mě by to tedy znamenalo vyplatit cca 3.500.000 Kč prvnímu synovi, který je jediným dědicem domu, kterého se přítel vzdal ve prospěch ex manželky. Přítel s takovým vypořádání problém nemá - dům v Praze 5 bude patřit prvnímu synovi a dům za Prahou, který nyní stavíme bude patřit našemu synovi. Děkujeme za radu.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je dům v Praze 5 již napsaný na bývalou manželku, tak tato nemovitost nebude předmětem dědictví po Vašem příteli. Takže byste se s jeho synem musela o dům dělit. Nejvhodnějším řešením by bylo, aby byla nemovitost vedena pouze na Vás, jakmile bude na přítele, budou v případě jeho smrti děti dědit rovným dílem, event. může závětí podíly zkrátit tak, že např. zletilý syn by dědil jen čtvrtinu jeho dědického podílu, tedy čtvrtinu z poloviny. Pokud ale syna nevydědí, resp. pokud k vydědění nejsou podmínky, bude jeho starší syn také dědit.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.