Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2.9.2019 zemřela moje maminka, která bydlela v podnájmu u majitele čl. práv. družstevního bytu. Zaplatila kauci ve výši 13.000 Kč. Nájem byl zaplacen včetně služeb do konce 9/2019 a vyklizený byt odevzdán majiteli dne 25.9.2019. V protokole o převzetí majitel uvedl - byt nutno vymalovat (bydlela tam pouhý rok a z toho půl roku nechodila), opravit omítky (to už bylo před nastěhováním) a opravit žaluzii v kuchyni.

Má právo majitel financovat tyto opravy ze složené kauce a má smysl požadovat úroky ze složené kauce, když nebyly ve smlouvě sjednány? A do jakého termínu musí kauci vrátit? Děkuji za odpověď. Zdenka.

 

ODPOVĚĎ:
Úroky z kauce lze požadovat přímo ze zákona, i když nebyly sjednány. Požadovat je tedy můžete, a to ve výši, v jaké banky obvykle požadují úroky z úvěru. Pokud není ve smlouvě stanovena lhůta k vrácení kauce, pak tuto lhůtu můžete stanovit sami, v doporučeně zaslané výzvě k vrácení kauce. Pokud jde o opravy, které může majitel hradit z kauce, pak v případě vymalování a omítek je z kauce může hradit pouze v případě, že by škody neodpovídaly běžnému opotřebení. Opravu žaluzie v kuchyni z kauce uhradit může.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.