Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dědeček a babička sepsali závěť, u notáře, formou zápisu. Dědeček veškerý majatek odkázal po smrti babičce a jako náhradního dědice určil mě. Babička taktéž odkázala veškerý majetek dědečkovi a jako náhradního dědice určila mě. Zemřeli oba měsíc po sobě, nejdříve babička a než se dědeček stačil dostat k notáři k vyřízení pozůstalosti, tak bohužel zemřel i on.

Zatím vím, jak mi bylo řečeno u notáře, že určitě budu dědit já, ale i otec. Otec by měl dostat podíl z dědictví ze zákona, protože je nepominutelný dědic. Nechci prodávat dům po prarodičích, abych musel otci vyplatit podíl. Jak mohu tedy vyrovnat podíl svému otci? Je možné to vyplatit například splátkami? A také se chci zeptat, musím otci umožnit přístup do domu po prarodičích, když to ode mě žádá? Vím, že si chce z domu odnést nějaké věci, ale ještě neproběhlo dědické řízení. Nevím, jestli tedy není i trestné něco z domu odnášet, ani si samozřejmě nepřeji, aby dokud to všechno není uzavřené a vyřízené, někdo něco z domu bral.

 

ODPOVĚĎ:
Vyplacení v dědickém řízení se většinou dává do 6 měsíců, splátky nejsou reálné, pokud na ně druhá strana nepřistoupí. Pokud jde o přístup do domu, doporučovala bych po notáři požadovat soupis pozůstalosti, teprve poté bych doporučila vstup umožnit. Pokud vstup umožníte, nejedná se o trestný čin, nicméně se může stát, že se z domu ztratí cenné věci, které měly být součástí dědického řízení a tomu je třeba zamezit soupisem věcí, které v nemovitosti jsou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.