Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci otevřít dědické řízení po mém otci, vzhledem k nově najevo vyšlým skutečnostem. Jedná se o nevydaný restituční nárok v hodnotě 3.200 Kč. Jelikož je nás 5 dědiců připadá na každého po rozdělení 640 Kč. Slyšela jsem, že pokud se jedná o zanedbatelnou částku, může být tato částka převedena na zřizovatele pohřbu zemřelého, po kterém se dědí.

Tento pohřeb jsem platila já. Účet a doklad o zpopelnění mám na částku 18.000 Kč. Na pohřeb mi nikdo nepřispěl. Nevím co se akceptuje jako zanedbatelná částka a jestli je tento požadavek akceptovatelný dle práva. Se sourozenci nemám dobré vztahy, dva bratři jsou v insolvenci a nevím tudíž jak postupovat, aby jsme nakonec o podíly nepřišli. Mohu jim před notářem jejich podíly i vyplatit? Jak se postupuje, když se někdo na předvolání k notáři nedostaví a ani nepověří k jednání někoho plnou mocí? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Návrh na dodatečné projednání dědictví můžete podat kdykoliv. V rámci dědického řízení se pak můžete také jakkoliv domluvit, i jim podíly vyplatit. Pokud jsou ale bratři v insolvenčním řízení, tak se nesmí vzdát svého dědického podílu, takže tam by buď přímo museli dědit nebo byste jim musela jejich dědický podíl vyplatit. Pokud se dědic nedostaví, tak nelze uzavřít dohodu a notář mu musí jeho dědický podíl přepsat v usnesení o dědictví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.