Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V létě 2019 nám zemřel otec, měli spolu s maminkou chalupu, ve které žili. Mamka ještě žije. Mám jednu sestru. V nejbližší době budeme vyzvání notářem k řízení ohledně dědictví. Sestra projevila do budoucna o chalupu zájem. Navrhuje nyní se obě vzdát dědictví ve prospěch mamky, aby jednou mamka darovala sestře chalupu.

Vyhneme se tak do budoucna /po mamčiný smrti/ dalším notářským poplatkům. Se sestrou nemáme úplně nejlepší vztah, tak jaké mám šance, že mě jednou, jak říká vyplatí, ale já vím, že peníze na to nemá. Nechci dědit napůl, neboť se společně nedomluvíme na provozu chalupy a skončí to tak, že já tam jezdit nebudu a sestra si bude chalupu užívat. Jde tedy v závěti, kterou by napsala mamka, toto ošetřit, třeba, že by se chalupa měla po její smrti prodat, či nějaké závazné ujednání o vyplacení. Protože vím, že mi sestra nikdy nevyplatí. Co mám prosím v tuto chvíli dělat, neboť nás čeká druhé sezení u notáře. Děkuji moc za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel neexistuje vůbec žádná možnost, jak si stoprocentně zajistit, že Vás sestra vyplatí. Maminka to do závěti může jako podmínku uvést, ale ani ta Vám nezajistí stoprocentní jistotu. Pro Vás by nejjistější bylo, abyste po smrti maminky dědily napůl a sestra Vás posléze vyplatila oproti převedení Vašeho podílu na ni. Ale přepisovat nemovitost rovnou na sestru bez zajištění výplaty peněz nedoporučuji. Nyní je tedy jedno, zda se obě vzdáte dědictví ve prospěch matky a pak po její smrti si to vyřešíte nebo již nyní necháte svůj podíl převést na sebe. Důležité bude až řešení v okamžiku maminčiny smrti.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.