Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Rád bych se informoval na proces vydědění. Matka nedávno zemřela a dle slov mého syna sepsala závěť, kde mu odkazuje veškerý majetek. Prý uvedla v závěti, že mne 2016 vystěhovala soudně ze svého domu, od této doby jsem jí nenavštívil, asi 02/2019 jí byla zjištěna rakovina, 12.6.2019 zemřela.

Syn o její nemoci věděl, ale utajil to - údajně na její přání. Skutečnost byla ovšem poněkud složitější, na rekostrukci rodinného domu (po dědovi) u náměstí s větším obchodem jsem se výrazně podílel od 1993, v 2010 rozvedl a s jejím souhlasem tamtéž s dcerou i nastěhoval, měl trvalé bydliště. Můj podíl na rekostrukci domu si pamatují sousedé, příbuzní. Po roce spolubydlení moje matka dceru (vnučku) vyhodila, ať jde ke své matce. I nadále jsem se podílel na rekonstrukci až do 2015. Když byla hotová i fasáda, řekla abych vypadnul, že dům prodá. Na mou otázku ohledně vyrovnání odpověděla "nic nedostaneš! ". Dům po celkové rekonstrukci navíc prodala za velmi směšných 2.500.000 Kč. Odmítl jsem odejít dobrovolně, ovšem samosoudce se mi prakticky vysmál. Uvažoval jsem o žalobě pro bezdůvodné obohacení, ale nakonec jsem ji nepodal. Samozřejmě že po tomto šokujícím jednání jsem ji nenavštívil. Je možné, aby po takovémto jednání mne ještě vydědila? Za života mne "okrade" a ještě vydědí? Je to spravedlivé? Děkuji za odpověď, Vladimír.

 

ODPOVĚĎ:
Vydědit potomka lze pouze ze zákonných důvodů - § 1646 NOZ. Pokud Vás matka vydědila, musí být splněn některý ze zákonných důvodů, ovšem vyděděná osoba má právo se bránit a podat k soudu žalobu o určení dědického práva, tedy prokazovat, že důvod vydědění zde nebyl. Pokud se na Vašich špatných vztazích podílela i matka, je skutečně na zvážení se domáhat neplatnosti vydědění. Pokud by žaloba o neplatnost vydědění byla úspěšná, dědil byste dle zákonné dědické posloupnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.