Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Při rozvodu jsem nechala manželovi dům s tím, že jednou zůstane našim 2 dětem. On mě vyplatil a je majitel celé nemovitosti. Teď se bude znovu ženit a ráda bych věděla, jak by se postupovalo v případě jeho smrti. Majetek nabyl před 2. svatbou, jeho budoucí žena tam má již 2 roky trvalý pobyt a vlastní svůj dům.

Nerada bych, aby pak polovina našeho domu zůstala jí. Nevím, zda mají předmanželskou smlouvu a ani to nijak nemůžu zjistit. Berte prosím variantu, že nemají. Děkuji za odpověď. Helena.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se bude bývalý manžel znovu ženit, v případě rozvodu s novou ženou by se o dům nedělil, jelikož není součástí SJM. Problém by ale nastal v případě úmrtí, neboť v takovém případě by jeho manželka dědila s dětmi rovným dílem. Ne tedy polovinu domu, ale stejný díl, jako děti. Pokud by chtěl mít zajištěno, aby po něm dědily jen jeho děti, měl by sepsat závěť a v té dům dětem odkázat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.