Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.67 (3 hlasů)

Žiji v zahraničí a od rozvodu rodičů se svým otcem nejsem v kontaktu. Chtěla bych se zeptat, jak se mohu dozvědět o tom, že otec zemřel a jak se mohu přihlásit o svůj podíl dědictví, když žiji v zahraničí? Existuje např. nějaká online databáze zemřelých? V ČR nemám trvalý pobyt, ani poštovní adresu, takže i kdyby mě notář chtěl kontaktovat, tak nemá kam.

Také jsem četla na internetu, že se často stává, že lidé vydědí své potomky z 1. manželství, se kterými se nestýkají. Pokud by se takto stalo i v mém případě, jak se o tom dozvím, když nežiji v ČR? Děkuji. Marie.

 

ODPOVĚĎ:
Žádná on line databáze zemřelých neexistuje. Jediná možnost, jak můžete zjistit informace o úmrtí otce je kontaktovat soud, v jehož obvodu měl poslední bydliště s žádostí o sdělení, zda zemřel a pokud ano, ať Vám sdělí, který notář pozůstalost vyřizuje a toho následně kontaktovat. U notáře byste se poté měla dozvědět, zda Vás otec vydědil, či nikoliv. Pokud otec skutečně zemřel a Vy byste z nějakého důvodu svůj dědický podíl nenabyla, mohla byste se u soudu domáhat svého podílu v rámci žaloby oprávněného dědice, kterou byste měla podat z důvodu promlčení nejpozději do 3 let po ukončení dědického řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.