Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Po smrti rodičů jsem podepsala u notáře bratrovi dohodu o vypořádání dědictví, že se na něho převede rodinný dům, dvůr, zahrada a pozemky 15 ha, 73 a 77 m2 v užívání socialistické organizace (JZD). Dne 5.11.2010 byly parcely opět zaměřeny. Bylo zjištěno, že v dědictví jsou vodní plochy, travní plochy pod chatami, lesy aj.

Mohu si zažádat o majetek, který nebyl v užívání socialistické organizace? Četla jsem, že když se já vzdám dědictví po mých rodičích, moje dítě si o něj může zažádat? Moje dcera si musela vzít půjčku, aby si mohla postavit rodinný dům. Co mám udělat, abych získala dědictví zpět? Je nějaká možnost? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den. Iveta.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste se dědictví výslovně vzdala, dědit nemůžete. Pokud jste ale v rámci vypořádání pouze vše nechala bratrovi na základě dohody a úkon vzdání se jste výslovně neučinila, dodatečně dědit můžete. Pokud byste se vzdala, mohla by dědit Vaše dcera. Pokud se tedy objevil nějaký další majetek, podejte k soudu návrh na dodatečné projednání dědictví, ten může podat kdokoliv a notář již bude dědice kontaktovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.