Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

S manželem jsme ještě před uzavřením sňatku koupili bytový dům. Dům je ve vlastnictví v. o. s. , která je tvořena mnou a manželem. Budeme zakládat taky s. r. o. , která by do v. o. s. vstoupila, abychom se vyhnuli zániku v. o. s. v případě úmrtí jednoho z nás (děti nechceme do společnosti psát). Společenská smlouva umožňuje dědení obchodního podílu a každý z nás má po 50%.

Problém je, že manžel má z prvního manželství 2 děti. Já bych ráda docílila, aby tento dům zůstal ve vlastnictví našich dětí. Vím, že manžel děti nemůže vydědit. Bylo by řešením změnit společenskou smlouvu a zakázat dědění obchodního podílu a změnit vlastnictví domu např. manžel 5% já 92% a zbytek s. r. o. ? Platilo by v tomto případě, že po smrti manžela by bylo předmětem dědění jeho 5% /vyplacení v pěněžní formě/ a společnost by mohla fungovat dál? Předem děkuji za odpověď. Sára.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, je to varianta. Do dědictví vždy přechází pouze obchodní podíl, takže pokud bude manželův podíl minimální, pak i když by obchodní podíl podléhal dědění, nebude asi částka na vyplacení dětem z předchozího vztahu příliš vysoká. Navíc lze jejich dědický podíl zkrátit ještě závětí, kdy zletilé děti musí dostat aspoň 1/4 jejich dědického podílu, nezletilé aspoň 3/4 jejich dědického podílu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.