Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Můj dotaz se týká rodinného domu, který jsme postavili s manželem. Manžel zemřel, nezanechal závěť. Dům i pozemek je od počátku stavby zapsán v katastru nemovitostí ČR na moje jméno. Dům je splácen hypotékou. Měsíční splátky hradil manžel. V domě jsme společně bydleli.

V době stavby jsme nebyli manželé. Kolaudace domu proběhla asi půl roku po svatbě. Zbylou část hypotéky nadále hradím já. Manžel má jediného, zletilého syna z předešlého manželství. Spolu děti nemáme. Může si v tomto případě činit manželův syn nárok na podíl z domu? Děkuji za odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je dům psaný na Vás a byl postaven před svatbou (i když kolaudován po svatbě), není součástí SJM a pak by tedy neměl vůbec být součástí dědického řízení. Pokud by syn manžela chtěl něco dědit, musel by napřed prokázat, že např. část domu byla v SJM, tedy musel by podat k soudu žalobu o určení, že dům či nějaký podíl na něm je v SJM a musel by prokazovat, z jakých peněz byl dům stavěn či dostavěn. Bylo by to ale pro něj asi důkazně složité, neboť na něm by leželo důkazní břemeno a když o situaci nic neví, těžko se mu bude prokazovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.