Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Babička je jedna ze dvou dědiček. Při dědickém řízení se domluvila s druhou dědičkou na tom, že druhá dědička zdědí celý byt po zesnulých s tím, že babičku vyplatí do jednoho měsíce od nabytí právní moci usnesení. Vznikla tak pohledávka v určité výši, na které se při dědickém řízení domluvili.

Jelikož je již pár dní do konce termínu, do kdy má babičce být vyplacena určitá výše a druhá dědička mluví velice nejasně a není ochotna nám, respektive babičce, sdělit, kdy bude platba odeslána, obávám se situace, že druhá dědička platbu nezašle. Byt byl vyklizen a předán druhé dědičce. Chtěl bych se zeptat, jak máme, nebo respektive jak má babička postupovat v případě, když by druhá dědička dohodnutou platbu neposlala? Předem Vám děkuji za Vaši brzkou odezvu a přeji krásný zbytek dne. Snažím se babičce maximálně pomoci, ale v této situaci se musím obrátit na právní pomoc. S přátelským pozdravem Libor.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je přesná částka, kterou má druhá dědička babičce vyplatit, uvedena v usnesení o dědictví, pak v případě nevyplacení se babička může rovnou obrátit na exekutora. Tedy kontaktovat kteréhokoliv exekutora s návrhem na exekuci a doložit uvedené usnesení. Exekutor pak částku začne vymáhat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.