Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bylo nás 5 sourozenců. Jeden, bezdětný, svobodný po krátké těžké nemoci zemřel. Jedna naše sestra, která je bez domova s trvalým pobytem na MÚ a v exekuci se nastěhovala do bytu po bratrovi, který jí dal do opatrování bankovní kartu, kdyby něco potřeboval v době, kdy byl po těžké operaci umístěn na LDN.

Zjistili jsme, že v této době byly prováděny vysoké finanční výběry z účtu. A protože ještě nebylo dědické řízení, máme obavy, že sestra, která se nastěhovala do bytu bratra a chodí tam za ní její rodina, aby nebylo s majetkem zemřelého nijak nakládáno. Byla jsem upozorněna, že ji v to nemám právo bránit. Jaké máme právo na obranu. Renata.

 

ODPOVĚĎ:
Notář bude zjišťovat, jaké finanční prostředky byly na účtě ke dni úmrtí zůstavitele a pokud z účtu někdo vybral peníze, musí dědicům ale vyplatit podíl z toho, co na účtě bylo ke dni smrti zůstavitele. Pokud se obáváte nakládání s majetkem zemřelého, oslovte notáře, aby co nejdříve provedl soupis pozůstalosti nebo ustanovil správce dědictví, který bude dědictví hlídat. Sestře v užívání bytu nyní nezabráníte, ale ona bude muset do dědictví vrátit vše, co v něm bylo ke dni úmrtí, případně bude muset nahradit škodu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.