Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dědický spor: matka se plánuje v současnosti, v rámci dědického řízení, domáhat zápisu do katastru nemovitosti, která je momentálně ve vlastnictví mého dědy po smrti mé babičky. Můj děda je však ochotný přistoupit pouze na vyplacení příslušného podílu, který me matce náleží a nikoli na zápis do katastru nemovitostí ČR.

Zajímalo by mě tak, co nastane ve chvíli, kdy moje matka nebude souhlasit s vyplacením svého podílu a bude se i nadále domáhat pouze formy zapsání svého podílu z nemovitosti do katastru. Rozhoduje takovouto neshodu soud nebo je to stále na rozhodnutí mého dědy a moje matka bude muset přistoupit na jím nabízené řešení, tedy finanční vyplacení podílu, který ji náleží? Dále jsem se dočetla, že můj děda momentálně nemůže disponovat s penězi, které jsou na úctě a jsou předmětem dědického řízení. Ráda bych se tedy dále zeptala, z jakého finančního obnosu bude mít na živobytí. Opravdu mnohokrát děkuji za Vaši radu, ráda bych svému dědovi pomohla. S přáním pěkného den. Eva.

 

ODPOVĚĎ:
Nevím, zda jsem pochopila dotaz zcela správně, ale předpokládám, že prarodiče měli byt v SJM a nyní se po úmrtí babičky řeší polovina bytu. Tuto polovinu dědí v první dědické skupině rovným dílem děti a manžel. Pokud měli prarodiče jen jednu dceru - Vaši matku, pak polovina po babičce by připadla z jedné poloviny dědečkovi a z druhé poloviny Vaší matce - tedy děda by měl 3/4 bytu a Vaše matka čtvrtinu. Pokud se nedohodnou, rozhodne notář tak, že vše rozdělí na půl, matka tedy dosáhne zápisu své čtvrtiny do katastru. Pokud má děda dispoziční právo k účtu, s penězi disponovat může, jen notář bude dědictví vypořádávat podle stavu, jaký byl ke dni úmrtí. Děda tedy může peníze vybírat a užívat, jen musí mít na paměti, že opět z titulu SJM bude polovina peněz, které tam byly ke dni úmrtí, předmětem dědictví a bude muset čtvrtinu celého obnosu na účtě vyplatit Vaší matce jako dědici.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.