Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Můj partner má milionové dluhy (hypotéky, úvěry v bankách, které řádně splácí). Chceme se vzít a máme ročního syna. Uvažujeme o předmanželské smlouvě, abychom předešli možnému převedení dluhu na mě či syna. Pomůže v tomto tato smlouva? Někde jsem četla, že tato smlouva zaniká např. smrtí dlužníka a dluh se automaticky převede na manžela/manželku, což by bylo pro mě zničující a nebyla bych schopná se synem fungovat.

Nikdo nechce přemýšlet nad smrtí, ale jedná se o hodně peněz, a já potřebuji mít jistotu, že se synem nebudeme nikdy v ohrožení co se týká těchto jeho dluhu a i přes tyto dluhy se můžeme vzít a já se nemusím denně strachovat, ze se mu něco stane a my skončíme na ulici. Děkuji za vaši odpověď. Galina.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že dluhy Váš partner převzal ještě před uzavřením manželství, nespadaly by do vašeho společného jmění, tudíž Váš problém by předmanželská smlouva neřešila. Navíc v případě úmrtí je to tak, jak píšete - smlouva se ruší a dluhy zdědíte. (Předmanželská smlouva řeší pouze případy ukončení manželství rozvodem). Věřitelé nejsou oprávněni vymáhat po manželce dlužníka dluhy vzniklé před uzavřením manželství. Nicméně v případě, že Váš již manžel zemřel, budete mít nárok polovinu dědictví, včetně dluhů. V takovém případě však máte možnost dědictví jako celek odmítnout a nebudete dědit vůbec. Upozorňuji na to, že zákonná lhůta pro tento úkon činí jeden měsíc a začíná se počítat ode dne, kdy Vám soud sdělí, že máte právo na odmítnutí. Případně se také můžete dědictví zříci ještě za manželova života.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.