Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám manžela, se kterým máme v podílovém spoluvlastnictví dům, SJM v podstatě kromě televize a pár dalších věcí řekněme nemáme téměř žádné. Já vážně uvažuji nad rozvodem, manžel to však stále nebere v potaz. Nyní přišel s návrhem, že si na koupi nové střechy vezme půjčku 100.000 Kč.

Já s ní nesouhlasím, což jsem mu také řekla, ale banka k takto "nízké" částce bohužel můj souhlas nevyžaduje.
Co by se dělo v případě rozvodu? Jeho půjčka by spadala do SJM a já bych byla povinna ji společně s ním splácet (v průběhu i po rozvodu)? A ještě poprosím o jednu odpověď - kdybychom se opravdu rozváděli, mám našetřeny nějaké peníze. Je možné si již v rozvodovém řízení pořídit byt na hypotéku tak, aby "nespadl" do SJM, a já nemusela do pronájmu a pak teprve do nového vlastního bytu? Děkuji, Zdenka

 

ODPOVĚĎ:
Pokud s půjčkou nesouhlasíte, je třeba bance sdělit písemně, že s půjčkou nesouhlasíte a pak by v rámci vypořádání SJM půjčka byla jen manžela, neboť jste vyjádřila nesouhlas. Dokud jste manželé, všechny závazky i nemovitosti spadají do SJM. Doporučuji tedy uvedené řešit až po rozvodu, event. pokud jste s manželem schopni se domluvit, sepište u notáře notářský zápis - zúžení SJM, kterým můžete do budoucna do doby rozvodu nabývání nemovitostí i závazků ze SJM vyloučit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.