Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz se týká dvou věcí: 2021 jsme darovací smlouvou darovali polovinu RD synovi. V současné době nejsou vztahy dobré a rádi by jsme tuto smlouvu zrušili. Syn v RD nežije. Pokud by nebylo možné smlouvu zrušit, jde zrušit jeho trvalý pobyt v RD? Děkuji za odpověď. S pozdravem krásného dne Alois.

ODPOVĚĎ:
Zákon zná dvě možnosti vrácení daru, a to pro nevděk nebo pro nouzi. Pro nouzi znamená, že se vy jako dárci dostanete do špatné finanční situace (např. exekuce). Syn by však místo vrácení mohl nabídnout uhrazení dluhů. Pro nevděk lze požadovat vrácení daru ve chvíli, kdy se k vám syn zachová velmi špatně, musí to však být intenzivní jednání, nelze požadovat vrácení jen např. kvůli hádce.
Pokud je nyní vlastník 1/2 domu, má právo dům užívat z titulu vlastnického práva, tudíž v něm může mít i trvalé bydliště. Bez jeho souhlasu trvalé bydliště v tomto případě zrušit nelze.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.