Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych konzultovala stromy na pozemku. Máme dva pozemky. První má cca 200 m2 a na něj navazuje další pozemek (katastrálně s jiným číslem, v katastru oddělen) který má 20 m2 - tak 2 metry na 10 metrů. Jak je v zákoně myšleno sousední pozemek. Dá se tak brát ještě ten náš 20m. Jde mi o to, že na 200 m2 pozemku máme na hranici s dalším 20 m2 pozemkem vzrostlé stromy - cca. 4 m.

Pod dalším malým pozemkem jako je náš, který patří nám 20 m je pak další pozemek souseda. Tedy vzrostlé stromy od dalšího pozemku někoho jiného jsou pak blíže jak 3 m, nicméně je mezi nimi ještě další pozemek (patří nám) a ten má 2 metry. Jak se na toto pohlíží? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu předpokládám, že máte na mysli praktickou použitelnost § 1017/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m."
Obvykle jsou jako sousední pozemky označovány pozemky mezující - tedy takové, které spolu bezprostředně sousedí (sdílí společnou hranici). Vezmeme-li však v úvahu účel výše citovaného ustanovení (kterým je ochrana souseda proti negativním vlivům blízko rostoucích stromů), lze dospět k závěru (v kontextu Vašeho případu), že sousedním pozemkem je ten, který sousedí s Vámi vlastněným malým pozemkem - situace je tedy stejná, jako kdyby byl předmětný malý pozemek součástí Vašeho velkého pozemku.
V souvislosti s výše citovaným ustanovením občanského zákoníku upozorňuji na dvě skutečnosti:
1/ Výše citované ustanovení občanského zákoníku se vztahuje pouze na stromy vysazené za účinnosti občanského zákoníku (tedy po 1. 1. 2014).
2/ Výše citované ustanovení občanského zákoníku v žádném případě nezakazuje přítomnost stromů v blízkosti hranice pozemků. K tomu, aby se soused mohl úspěšně domáhat odstranění blízko rostoucích stromů, musí mít rozumný důvod (a to důvod objektivně rozumný) - tedy takový, který za rozumný uzná většina lidí (například obavu z podrůstajících kořenů či přerůstajících větví, nadměrné zastínění apod.). Prostřednictvím tohoto ustanovení občanského zákoníku se tak soused nemůže domáhat odstranění jakéhokoli stromu z blízkosti hranice pozemků.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.