Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostala jsem v roce 2008 od rodičů starý dům s pozemkem, kde oni bydleli. V roce 2018 jsme se s manželem a rodiči domluvili, že na pozemku postavíme nový dům, dvougenerační, kam se i oni přestěhují. V listopadu 2020 jsme se tedy všichni stěhovali do nového domu. Rodiče zde mají věcně břemeno doživotního užívání nemovitosti.

Stavělo se z manželových peněz, prodal svoji část činžovního domu a zbytek peněz, které nás to stálo se také stavělo z jeho peněz, má stavební firmu.   Na jaře 2022 jsme dodělali i terény a s manželem jsme se domluvili, že mu daruji půlku celého majetku (tedy půlku starého domu, půlku zahrady, zahradního domku, pergoly). Na podzim 2022, tedy pár měsíců poté, si našel milenku. Byli jsme spolu 25 let a nikdy jsme nevěru řešit nemuseli. Odstěhovat se k ní nechce (má 3 malé děti), takže žijeme všichni v domě. Naše děti (15 a 24 let) samozřejmě trpí, ale nikdo nemůžeme nic dělat. Tatínek mi zemřel na začátku 2022, takže vše řeším jen s maminkou, která samozřejmě trpí také.   Lze zažádat o vrácení daru a jaká je šance, že mi bude vyhověno? Jde mi o to, když se rozvedeme a manžel si vezme novou paní, ona bude mít nárok na část majetku po mých rodičích, což je tedy hrozné. Dobrovolně mi to určitě nebude chtít vrátit. Moc děkuji za odpověď, s pozdravem Anežka.

 

ODPOVĚĎ:
Žádat o vrácení daru můžete, avšak v aktuální právní úpravě je zakotven institut odvolání daru pro nevděk - úpravu nalezneme v ustanovení § 2072 a následujicí z. č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník:
(1) Ublížil-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy, může dárce, neprominul-li to obdarovanému, od darovací smlouvy pro jeho nevděk odstoupit. Byl-li dar již odevzdán, má dárce právo požadovat vydání celého daru, a není-li to možné, zaplacení jeho obvyklé ceny.
(2) Odůvodňují-li to okolnosti, považuje se za nevděk vůči dárci také zjevné porušení dobrých mravů vůči osobě obdarovanému blízké.
§ 2073
Nevděk činí obdarovaného co do jeho osoby nepoctivým držitelem.
§ 2074
Právo odvolat dar přechází na dárcova dědice, zabránil-li obdarovaný dárci v odvolání daru nebo zabránila-li v tom dárci vyšší moc.
§ 2075
(1) Dárce může dar pro nevděk odvolat do jednoho roku ode dne, co obdarovaný dárci ublížil, ale dozví-li se o tom dárce později, do jednoho roku ode dne, kdy získal vědomost o důvodu pro odvolání daru. Dědic dárce může dar odvolat nejpozději do jednoho roku od smrti dárce.
(2) Je-li dar odvolán později a namítne-li obdarovaný opožděné odvolání daru, soud k odvolání nepřihlédne

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.