Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám sestru, která propadla online hazardu. Prohrála už dost peněz na naše poměry. Máme po rodičích rodinný dům, který na nás rozdělili po třetině, jsme tři děti. Nedávno jsem se dozvěděl, že jedno z řešení je zaregistrovat mou sestru na tuto stránku, aby už nehrála a byla vedena jako člověk, který nemá povolené hrát. Posílam odkaz https://portal.hazard.mfcr.cz/aisg/verejny/rejstrik-vyloucenych-osob/zapis-vymaz.

Můj dotaz zní, pokud tam bude registrována, na co vše se to stahuje? Pokud jsem to dobře pochopil, nedají ji nikde například půjčku (což uvítám), ale budeme moct například udělat to, že přepíšeme její třetinu z baráku na mě s bratrem, aby jsme o něj nepřišli? Nebude to nějak omezené, když tam bude zaregistrovaná? A můj druhý dotaz zní. Co je potřeba udělat pro přepis majetku nebo přes koho, co to řešit? Ptám se možná na jednoduché běžné dotazy, ale jsem laik a chci mít opravdu jistotu.   Děkuji moc a přeji hezký den. Oldřich.

 

ODPOVĚĎ:
Úvodem své odpovědi považuji za vhodné vyjasnit některé podmínky zápisu fyzické osoby do rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách (který je veden a spravován Ministerstvem financí ČR).
Fyzická osoba může být do tohoto rejstříku zapsána dvěma způsoby – buď a/ z moci úřední, anebo b/ na vlastní žádost.
Z moci úřední zapíše Ministerstvo financí ČR fyzickou osobu do tohoto rejstříku, jakmile se dozví, že nějaká fyzická osoba splňuje zákonné podmínky pro zápis. Do rejstříku totiž nemůže být z moci úřední zapsán zdaleka kdokoli, nýbrž pouze taková fyzická osoba, která splňuje stanovené podmínky. Tyto podmínky jsou vyjmenovány v § 16a/1 zákona o hazardních hrách, dle něhož zapíše Ministerstvo financí ČR do rejstříku pouze fyzickou osobu:
a/ která pobírá dávky pomoci v hmotné nouzi, s výjimkou mimořádné okamžité pomoci, podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi a podle zákona upravujícího životní a existenční minimum,
b/ která je starší 18 let a je s osobou podle písmene a) společně posuzována podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi a podle zákona upravujícího životní a existenční minimum,
c/ které bylo uloženo předběžné opatření zákazu her a sázek podle zákona upravujícího trestní řízení,
d/ které bylo uloženo přiměřené omezení a přiměřená povinnost zdržet se hazardních her, hraní na hracích přístrojích a sázek nebo ochranné léčení spočívající v léčbě závislosti na hazardních hrách podle trestního zákoníku,
e/ vůči které je pravomocně zjištěn úpadek podle zákona upravujícího úpadek a způsoby jeho řešení, nebo
f/ která má k nezaopatřenému dítěti vyživovací povinnost, kterou neplní, a tomuto dítěti je přiznáno náhradní výživné pro nezaopatřené dítě podle zákona o náhradním výživném.
Druhou možností je pak zápis fyzické osoby do rejstříku na její vlastní žádost, jak to vyplývá z § 16b/1 zákona o hazardních hrách, dle něhož platí, že:
„Ministerstvo neprodleně zapíše do rejstříku fyzickou osobu na její žádost. “
Pokud se chcete pokusit iniciovat zápis Vaší sestry do rejstříku, můžete vyplnit formulář (dostupný na webových stránkách Ministerstva financí ČR). Je ovšem nutné si uvědomit, že pokud Vaše sestra nesplňuje ani jednu z podmínek uvedených v § 16a/1 zákona o hazardních hrách (které uvádím výše), nebude do tohoto rejstříku z moci úřední zapsána.
Nebude-li možné, aby byla Vaše sestra zapsána do rejstříku z moci úřední, je jedinou možností přimět Vaší sestru, aby o svůj zápis do rejstříku požádala sama. Je rovněž možné, aby Vaše sestra udělila jiné osobě (například Vám) plnou moc ke vznesení žádosti o zápis do rejstříku. V této souvislosti je vhodné upozornit na § 16b/4 zákona o hazardních hrách, dle něhož platí, že:
„Pokud si fyzická osoba zvolila zmocněnce, musí být podpis na plné moci úředně ověřen. “
Podrobné informace k tomuto rejstříku naleznete zde:
https://www.mfcr.cz/assets/cs/media/Material_FAQ-RVO-verejnost_v04.pdf
Podaří-li se Vaší sestru zapsat do rejstříku, nastanou důsledky předvídané v § 17 zákona o hazardních hrách:
„Osobu zapsanou v rejstříku nesmí provozovatel vpustit dále do herního prostoru a nesmí jí umožnit zřídit nebo používat uživatelské konto podle § 29, 44 nebo 76. “
Jediným důsledkem zápisu Vaší sestry do rejstříku tak bude znemožnění její účasti na vybraných (tedy ne všech) hazardních hrách.
V dotazu uvádíte: „Pokud jsem to dobře pochopil, nedají ji nikde například půjčku …“. V tomto ohledu se mýlíte – případný zápis Vaší sestry do rejstříku nemění nic na jejím právu půjčovat si finanční prostředky (resp. poskytovatelé půjček, úvěrů apod. nebudou nijak omezeni a budou moci Vaší sestře peníze půjčit).
Nyní k Vašim dotazům:
1/ Budeme moct například udělat to, že přepíšeme její třetinu z baráku na mě s bratrem, aby jsme o něj nepřišli? Nebude to nějak omezené když tam bude zaregistrovaná?
Je nutné si uvědomit, že zápis fyzické osoby do rejstříku nemá absolutně žádný vliv na její svéprávnost – tzn. že fyzická osoba zapsaná do rejstříku může i nadále uzavírat smlouvy, právně disponovat se svým majetkem a činit jiná právní jednání.
I pokud by tedy byla Vaše sestra zapsána do rejstříku, bude oprávněna převést na Vás a Vašeho bratra svůj spoluvlastnický podíl na předmětném domě/pozemku. Jiná situace by nastala v případě, pokud by byla Vaše sestra soudem omezena ve svéprávnosti (nic takového však z Vašeho dotazu nevyplývá).
2/ Co je potřeba udělat pro přepis majetku nebo přes koho, co to řešit?
Chcete-li získat spoluvlastnický podíl své sestry na předmětném domě/pozemku, je nutné s Vaší sestrou uzavřít písemnou smlouvu o převodu jejího spoluvlastnického podílu na Vás (popř. na Vašeho bratra či na Vás i Vašeho bratra). Tato smlouva může být úplatná i bezúplatná – Vaše sestra Vám tak může svůj spoluvlastnický podíl buď prodat či darovat.
Písemná smlouva (která musí být opatřena úředně ověřenými podpisy všech smluvních stran) o převodu spoluvlastnického podílu (která bude mít de facto podobu kupní či darovací smlouvy) musí být následně vložena do katastru nemovitostí (je tedy nutné vyplnit příslušný formulář a předložit ho katastrálnímu úřadu).
Pro přípravu příslušné smlouvy a pro zastoupení při vložení této smlouvy do katastru nemovitostí Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva), popřípadě můžete využít služeb notáře:
https://www.nkcr.cz/seznam-notaru
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 186/2016 Sb. , o hazardních hrách

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.