Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla jsem generální plnou moc, dispoziční číslo k účtu, kam jsem vkládala i já peníze a souhlas před svědky majitele účtu, že si mohu převést a vybrat částky na účtu ve dvou termínech, jak přicházely od kupce (peníze pocházely z prodeje pozemku, který mi matka chtěla darovat a měl cenu 260.000 Kč, ale já jsem pozemek zhodnotila projektem a kupec byl ochotný kvůli projektu zaplatit částku převyšující hodnotu pole bez bonity).

Otázka zní: Jak by měly vypadat ústní darovací smlouvy na základě Generální plné moci a dispozičního práva mezi mnou a matkou, tak abych peníze nemusela vracet?

 

ODPOVĚĎ:
Pokud tomu dobře rozumím, jste zmocněncem na základě plné moci, zmocnitelem je Vaše matka. Na základě této plné moci jste jednala ve smyslu k nemovitosti tím právním jednáním, že došlo k prodeji nemovitosti. Tato nemovitost, pokud dobře rozumím zadání, není ve Vašem vlastnictví, ale ve vlastnictví Vaší matky, která Vám předmětnou nemovitost měla darovat, což se dosud nestalo. Pokud je rozbor správný, náleží finanční prostředky za prodej nemovitosti Vaší matce, nemovitost náleží kupci. Jak s penězi Vaše matka naloží je, jak zcela jistě víte, na jejím uvážení. Ústní darovací smlouva by měla splňovat stejná specifika, jako darovací smlouva uzavřená v písemné podobě. To znamená předmět daru, dárce, obdarovaného, účinnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.