Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můžete mi prosím poradit jak mám postupovat? 2017 jsme koupili dům.   Kvůli plotu jsme nechali přeměřit pozemek geodetem a zjistili jsme, že studna a přístavek na dřevo, které "vlastní sousedka" jsou na našem pozemku. Na stavebním úřadě jsme si ověřili že má sousedka povolení na přístavbu, ale neví proč je na našem pozemku.

Znalecký posudek, vypracovaný při koupi domu, zpráva od geodeta i katastrální mapa souhlasí.   Při vyzvání sousedky, aby stavbu odstranila z našeho pozemku z důvodu nového oplocení (včetně studny) mi sdělila, že to takto využívá spoustu let tudíž toto vydržuje.   Můžete mi prosím poradit? Děkuji Sylva.

 

ODPOVĚĎ:
Není-li možné se se sousedkou dohodnout, nezbývá Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. V tomto případě bude nutné podat tzv. určovací žalobu (§ 80 Občanského soudního řádu), jejímž prostřednictvím se budete domáhat, aby soud svým rozhodnutím určil, kdo je vlastníkem sporné části pozemku (zda sousedka - na základě vydržení - anebo Vy - na základě kupní smlouvy).
Ze znění dotazu nejsem schopen posoudit, zda je vydržení části pozemku pravděpodobné či nikoli. Doplňuji proto pouze, že řádné vydržení je možné tehdy, je-li nemovitá věc (zde část pozemku) užívána po dobu alespoň deseti let v dobré víře (sousedka by se tedy musela - s ohledem na všechny relevantní skutečnosti - upřímně domnívat, že předmětná část pozemku jí patří).
Rozhodnete-li se podat k soudu určovací žalobu, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.