Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně stavební úpravy v nemovitosti. Rodinný dům vlastním se sestrou v poměru 1/2 podílu každá. Rodinný dům není rozdělen úředně na bytové jednotky, ale každá máme do své části svůj samostatný vchod. Stalo se to, že se sestra bez mého svolení a bez toho, aniž by mě předem upozornila rozhodla zazdít dveře do pokoje, do kterého byl přístup pouze z mé části a u sebe si vybourala dveře, aby se do tohoto pokoje dostala z její obývané části.

Nezasahovala do nosných zdí. Celé to organizoval její manžel, který není vlastníkem nemovitosti a přiznal to i ve výpovědi před soudem, který mezi sebou vedeme, ohledně vypořádání spoluvlastnického podílu. Zajímá mě, zda pro toto jednání potřebovala souhlas stavebního úřadu nebo můj jako druhého vlastníka nemovitosti, jelikož dle mého změnila užívání nemovitosti. Zabránila mi tímto, užívání onoho pokoje a zvětšila si tím i podlahovou plochu užívání v nepoměru k mé ploše užívání nemovitosti (my máme ještě pokoj v podkroví a sestra nemá, ale může si ho také vybudovat, dokonce už pro to učinila stavební kroky). Děkuji Vám za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do dvou částí:
1/ Souhlas stavebního úřadu:
Dle znění dotazu usuzuji, že v tomto případě se jednalo o stavební úpravu ve smyslu § 2/5 písm. c) stavebního zákona, tedy:
„stavební úprava, při které se zachovává vnější půdorysné i výškové ohraničení stavby …“
Vaše sestra by k provedení předmětné stavební úpravy nepotřebovala žádné přivolení stavebního úřadu, pokud by byly splněny všechny tyto podmínky:
„stavební úpravy, pokud se jimi nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se vzhled stavby ani způsob užívání stavby, nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí a jejich provedení nemůže negativně ovlivnit požární bezpečnost stavby a nejde o stavební úpravy stavby, která je kulturní památkou“
(jak to vyplývá z § 103/1 písm. d) ve spojení s § 79/5 stavebního zákona).
Dle znění dotazu usuzuji, že všechny shora uvedené podmínky mohly být splněny, ovšem s jednou výjimkou, kterou je možné negativní ovlivnění požární bezpečnosti stavby. Z tohoto důvodu Vám lze doporučit obrátit se na místně příslušný stavební úřad a konzultovat s ním, zda mohla být provedenou stavební úpravou negativně ovlivněna požární bezpečnost stavby, resp. zda dle názoru stavebního úřadu potřebovala Vaše sestra získat nějaké veřejnoprávní přivolení (názor stavebního úřadu bude v tomto případě určující).
2/ Váš souhlas:
Dle § 1128/1 občanského zákoníku platí, že:
„O běžné správě společné věci rozhodují spoluvlastníci většinou hlasů. “
Dle § 1129/1 občanského zákoníku pak platí, že:
„K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka soud. “
Ať již by tedy zazdění stavebního otvoru a vybourání jiného představovalo běžnou či významnou záležitost, bylo v každém případě nutné, aby k tomuto kroku získala Vaše sestra Váš výslovný souhlas (jelikož Váš spoluvlastnický podíl i spoluvlastnický podíl Vaší sestry jsou stejné – 50% - a Vaše sestra tak sama nikdy nemůže disponovat nadpoloviční, natož pak dvoutřetinovou většinou hlasů). Pakliže si Vaše sestra počínala v tomto ohledu svévolně, porušila platnou právní úpravu.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.