Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused cca 60 cm od hranic pozemku vysadil túje. Túje jsou teď vzrostlé cca 3 m. To, že k nám přesahují větve a já je musím stříhat, jelikož soused se k nim ze svého pozemku nedostane, to je to nejmenší, ale tyto túje nám začaly poškozovat zeď a oplechování přístavku, který na hranici je a pokud bych to chtěl opravit ze sousedova pozemku, tak kvůli blízkosti vysazení se k tomu ani nedostanu.

Dále cca 2 m vysadil kroucenou vrbu a tady je to ještě horší. Tato vrba nám při silném větru poškodila (odrbala) fasádu na našem domě. Dá se s tímto něco dělat, žádat o odstranění těchto dřevin? 1.5 m ani 3 m dodrženy nebyli. Je to v městské zástavbě. Dá se to řešit s Městským úřadem nebo musím dát občanskoprávní žalobu? Ze sousedem není žádná řeč. Mám ho nejprve vyzvat písemně?

 

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaný spor se sousedem je ryze soukromoprávní povahy - kontaktováním městského úřadu byste si tedy nepomohl (jelikož řešení soukromoprávních sporů nespadá do kompetencí obecních/městských úřadů).
Co se týče platné právní úpravy, je podstatné, kdy byly předmětné dřeviny sousedem vysazeny - tzn. zda se tak stalo za účinnosti občanského zákoníku (tedy po 1. 1. 2014) nebo před tímto datem.
Pokud soused vysadil předmětné dřeviny po 1. 1. 2014, bylo by možné aplikovat § 1017/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m."
Pakliže byly předmětné dřeviny vysazeny dříve (tedy před 1. 1. 2014), bylo by možné uvažovat o aplikaci § 1016/2 nebo § 1013/1 občanského zákoníku, dle nichž platí, že:
"Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá."
"Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad ... stín ... a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka ... v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku ..."
(tato dvě ustanovení jsou samozřejmě použitelná i v případě, že k vysazení předmětných dřevin došlo po 1. 1. 2014).
V současné chvíli Vám doporučuji obrátit se na souseda s písemnou výzvou k odstranění předmětných dřevin, a to s odkazem na shora citovaná ustanovení občanského zákoníku. Souseda upozorněte, že neuposlechne-li Vaší výzvy v přiměřené lhůtě (kterou mu ve výzvě stanovíte), jste připraven řešit spor soudní cestou.
Jeden podepsaný stejnopis výzvy si ponechte, druhý doručte sousedovi prokazatelným způsobem (tedy doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou, anebo osobně oproti podpisu a za přítomnosti svědka).
Pakliže soused Vaší výzvy neuposlechne, bude nutné se v této věci obrátit s žalobou (půjde o tzv. sousedskou žalobu) na soud. Pro přípravu žaloby (popřípadě i pro přípravu výzvy) Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.