Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2011 jsem si uložil u truhláře 2 ks nábytku na základě ústní dohody o skladování, a to bez časového omezení a bezplatně. Byla to určitá přátelská služba, neb truhlář mi vedle toho zhotovoval běžné komerční zakázky pro RD.   Před měsícem mi truhlář jeden kus nábytku vydal. Druhý kus nábytku před neurčitou dobou, bez mého souhlasu, informace či vzájemné domluvy, repasoval a užíval.

Nyní mi odmítá druhý kus nábytku vydat, neb se dle jeho názoru jedná o „vydržení“. Případně nábytek vydá s tím, že uhradím náklady repasování, neb nábytek skladoval "dlouho". Domnívám se, že po celou dobu nezaniklo mé vlastnické právo k oběma kusům nábytku. Truhláři – skladovateli tak nevznikla ani držba, ani vlastnictví. A já nejsem povinen hradit provedenou repasi, kterou truhlář provedl svévolně. Děkuji za stanovisko, Bořek.

 

ODPOVĚĎ:
S Vaším názorem jednoznačně souhlasím.
K tomu, aby se dotyčný truhlář mohl stát vlastníkem předmětného kusu nábytku na základě vydržení, by musely být splněny podmínky zakotvené v § 1089/1,, § 1090/1 a v § 1091/1 občanského zákoníku, dle nichž platí, že:
- se musí jednat o poctivou držbu, resp. poctivého držitele (definici tohoto pojmu uvádím níže),
- k vydržení je nutné, aby se jednalo o pravou držbu (definici tohoto pojmu uvádím níže),
- k vydržení je zapotřebí, aby se držba zakládala na právním důvodu, který by postačil ke vzniku vlastnického práva, pokud by náleželo převodci nebo kdyby bylo zřízeno oprávněnou osobou (což v tomto případě rozhodně splněno není),
- k vydržení vlastnického práva k movité věci je potřebná nepřerušená držba trvající tři roky.
O poctivou držbu se dle § 992/1 občanského zákoníku jedná v tomto případě:
„Kdo má z přesvědčivého důvodu za to, že mu náleží právo, které vykonává, je poctivý držitel. Nepoctivě drží ten, kdo ví nebo komu musí být z okolností zjevné, že vykonává právo, které mu nenáleží. “
Dle znění dotazu je zřejmé, že dotyčný truhlář je v tomto případě nepoctivým držitelem, jelikož si musel být po celou dobu dobře vědom toho, že vlastnické právo k předmětnému kusu nábytku nevykonává (neboť vlastníkem jste Vy).
O pravou držbu se dle § 993 občanského zákoníku jedná v tomto případě:
„Neprokáže-li se, že se někdo vetřel v držbu svémocně nebo že se v ni vloudil potajmu nebo lstí, anebo že někdo usiluje proměnit v trvalé právo to, co mu bylo povoleno jen výprosou, jde o pravou držbu. “
V tomto případě lze opět uzavřít, že o pravou držbu jít nemůže, jelikož dotyčný truhlář se snaží proměnit ve vlastnické právo to, co mu bylo povoleno pouze výprosou (resp. na základě ústní dohody o uložení nábytku).
Dotyčný truhlář by mohl tvrdit, že se stal vlastníkem předmětného kusu nábytku na základě mimořádného vydržení. Podmínky pro mimořádné vydržení jsou v § 1095 občanského zákoníku zakotveny následovně:
„Uplyne-li doba dvojnásobně dlouhá, než jaké by bylo jinak zapotřebí, vydrží držitel vlastnické právo, i když neprokáže právní důvod, na kterém se jeho držba zakládá. To neplatí, pokud se mu prokáže nepoctivý úmysl. “
Dle mého názoru by neměl být dotyčný truhlář s tímto argumentem úspěšný, jelikož nepoctivost jeho úmyslu je zřejmá (po celou dobu si musel být vědom toho, že vlastníkem předmětného kusu nábytku jste Vy).
Nebude-li dotyčný truhlář ochoten Vám předmětný kus nábytku vydat, bude nutné, abyste se v této věci obrátil s žalobou na soud, a to ve smyslu § 1040/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Kdo věc neprávem zadržuje, může být vlastníkem žalován, aby ji vydal. “
V této souvislosti upozorňuji ještě na § 1041/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Kdo se domáhá, aby mu věc byla vydána, musí ji popsat takovými znaky, kterými se rozeznává od jiných věcí téhož druhu. “
Je samozřejmé, že dotyčný truhlář je povinen vydat Vám předmětný kus nábytku ve stavu, v jakém jej od Vás převzal, přičemž není oprávněn po Vás požadovat cenu provedeného repasu.
Bude-li nutné řešit spor soudní cestou, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.