Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ze tří sourozenců. V červnu 2022 nám zemřel otec, domluvili jsme se mezi sebou, že se zřekneme dědictví vůči mamce. Sestra si chtěla vzít auto po tátovi a ústně se se mnou a naším bratrem domluvila na vyplacení. Po ukončení dědictví jí mamka darovala to auto a nám sestra řekla, že jsme se zřekli a nic nám nedá. Vím, že to je má hloupost, dohoda mezi námi byla jen ústní, ale teď se děje další věc, se kterou potřebuji poradit.

Naše rodinná situace je taková, že já jsem jediná, která nemá dluhy a má rodinu. Sestra skončila, byla v insolvenci, a bydlí v nájmu a bratr je svobodný, veškerý čas tráví v práci nebo na počítači a má hypotéku na byt. Je pravda, že o mamku se staráme všichni, ale nejvíc péče jí dávám já. Navštěvuji jí skoro ob den, nosím jí jídlo, vozím k lékaři i na nákupy. Zařizuji důchod i státní podporu atd. Sourozenci ji vezmou k doktorovi jen když nemají šichtu a na návštěvu chodí jak jim to vyjde. Já mám stálou ranní a nadělávám si hodiny, abych ji mohla vozit k doktorům a sourozenci nemusí nic řešit. Prostě řeknou, že mají šichtu a mám to zařídit. Dnes (10.01.2023) jsem se dozvěděla, že se mezi sebou všichni domluvili, že mamka přepíše svůj dům na mého bratra, ten přepíše svůj byt na naší sestru a ta bude dál řádně platit hypotéku a mně chtějí vyplatit. Obávám se ale, že částka bude směšná a možná se budou opírat o odhad domu z dědictví a ten vydělí 4 (3 sourozenci a mamka). Je možnost se proti tomu nějak bránit? Mám nějakou šanci s tím něco udělat? Dům nechci, ať si ho vezmou, ale chci, aby to bylo férové. Vypadá to, že bratr dostane dům, sestra být 3+1 a já třeba 500.000 Kč. Nezlobte se za můj dotaz, ale už jsem zoufalá, sourozenci mě již tolikrát obešli, vše dostali za hubičku a teď se domlouvají beze mě, co bude s domem atd. Prosím o radu, jak se tomu postavit a zda mám v této věci nějaké právo. Děkuji moc, přeji hezký den, Štinglová.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel Vás asi nepotěším. Vzhledem k tomu, že dům je ve vlastnictví matky, může s ním matka nakládat dle svého uvážení, tedy jej klidně darovat jednomu z dětí, aniž by toto mělo povinnost se s ostatními vyrovnat (tak jako to udělala s automobilem). Matka by se mohla samozřejmě rozhodnout, že dům daruje synovi tzv. s podmínkou, kterou zakomponuje do darovací smlouvy. Dům by tak synovi mohla např. darovat s podmínkou, že darovaní bude účinné pouze tehdy, pokud syn vyplatí ostatní sourozence (nebo tedy pouze Vás) v poměru 1:3 dle tržní ceny, kdy nechá vyhotovit znalecký posudek (poměr 1:4 nedává úplně smysl, vzhledem k tomu že účelem darování domu je vyřešení majetkových vztahů před úmrtím a vyhnutí se dělení majetku v rámci dědického řízení, kde budete právě tři dědicové, což by za daných okolností bylo pro vás výhodnější). K tomuto samozřejmě matku nelze přinutit, můžete ji však alespoň o této spravedlivé možnosti informovat. Krom toho by pro matku bylo výhodné zřízení věcného břemene dožití, které bude spolu s převodem nemovitosti zapsáno do katastru nemovitostí. Jde o povinnost vlastníka nemovitosti (tedy syna) strpět užívání domu oprávněnou osobou do její smrti (nemůže se tedy stát, že by ji např. přestěhoval do domova důchodců). O tomto by tedy bylo rovněž vhodné matku informovat. Závěrem si dovolím poznámku na okraj ohledně Vaší osobní péče o matku. Podle zákona mají potomci povinnost zajistit svým rodičům „slušnou výživu“ – tedy zejména finanční pomoc, pokud rodič není schopen si sám „slušnou výživu“ zajistit. Nemáte však žádnou zákonnou povinnost se o matku „starat“ ve větší míře, než Vaši sourozenci. Pokud se tedy naplní scénář, na kterém se ostatní za Vašimi zády dohodli, měla byste zvážit, zda nepřenecháte hlavní díl zodpovědnosti o matku na Vašich sourozencích.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.